1933 - Glasmästarlärling

Min farfar, Astley Mathias Andersson, började som glasmästarlärling 1933.

1936 - Min farfar startar Gamlakarleby Nya Glasmästeri

Efter genomförd värnplikt så startade han sitt första egna glasmästeri, Gamlakarleby Nya Glasmästeri.

Sedan bröt 2:a världskriget ut och han blev skickad till fronten. Efter att ha överlevt krigets alla fasor så återvände han hem och fann att finska staten hade konfiskerat hans firmas lokaler och egendomar och till råga på detta så blev de arbetsföra och yrkeskunniga tvångskommenderade till Rovaniemi för att bygga upp det tyskarna bränt och förstört.

1950 - Familjen flyttar till Sverige

1950 flyttar familjen till Sverige och självklart åker man över kvarken i en egenhändigt byggd förruffad träbåt. Han började jobba hos de etablerade glasmästerierna här i Umeå, men 1959 var det dags att återigen starta ett eget glasmästeri.

1959 - Antes Glasmästeri startas av min pappa

Redan från starten jobbade min far, Folke Mathias Andersson, där. Under 60-, 70-, och 80-talet byggdes firman upp och sin trogna kundkrets fann man inte hos stora företag utan hos allmänheten, som tyckte att Antes var snabba och flexibla. Antes bytte lokal på 90-talet och i den kunde man jobba vidare och se till att bli ett av Norrlands största företag inom bilrutebyten, även med egen import av rutor.

2004 - Jag startar Glasmästeriet i Umeå!

Att vissa tycker att det var onödigt att först utbilda sig till civilingenjör i kemi är inget jag håller med om. Det har gett mig en enorm kunskapsplattform att stå på. Kunskapen inom glasbranschen var något som växte fram sen barnsben, eftersom jag alltid följt med pappa på jobbet.

När pappa sålde Antes Glas blev känslan i företaget absolut inte den samma, därför startade jag Glasmästeriet i Umeå!

/Mathias Andersson, Grundare och ägare.

Unna dig 5 minuters lugn och ro och låt oss ta dig med på en resa genom tid och rum som börjar för mer än 100 år sedan.

Se filmen här